VLUCHTELINGENCRISIS
NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 6 SEPTEMBER 2022
Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Opbouw crisisnoodopvang Bergen
De opbouw van de crisisnoodopvang op het voormalige BSV terrein in Bergen verloopt goed. Komende donderdag 8 september zijn er rondleidingen voor de pers, omwonenden en raadsleden. Vrijdag 9 september staat de ingebruikname van de opvang gepland. De asielzoekers die op dit moment op de crisisnoodopvang in Alkmaar verblijven, worden dan verhuisd naar Bergen.

Infosheet over noodopvang en onderwijs aan kinderen van asielzoekers
In de huidige situatie van noodopvang en crisisnoodopvang van asielzoekers ontvangt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) veel vragen over onderwijs aan kinderen van asielzoekers. Om aan de vragen vanuit gemeenten tegemoet te komen, heeft het ministerie een infosheet ontwikkeld over noodopvang en onderwijs. De sheet biedt informatie over de verplichtingen van de gemeente, het aanvragen van nieuwkomersbekostiging voor primair en voortgezet onderwijs, alsmede maatwerkbekostiging via OCW. Via het e-mailadres: asielonderwijs@minocw.nl kun je vragen neerleggen voor mogelijke maatwerkoplossingen om onderwijs bij noodopvang te bekostigen. Voor aanvullende informatie kan je contact opnemen met LOWAN (expertisecentrum nieuwkomersonderwijs), dat scholen ondersteunt met het organiseren van onderwijs aan asielzoekerskinderen.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het organiseren van onderwijs aan alle leerplichtige kinderen in de gemeente. Dit geldt ongeacht de verblijfsstatus van de ouders. Volgens de Europese opvangrichtlijn moeten kinderen tenminste binnen drie maanden na aankomst in Nederland toegang hebben tot onderwijs. Maar alle partijen hebben een inspanningsverplichting om dit zo snel als mogelijk te organiseren. De gemeente Bergen onderschrijft het belang van onderwijs en er zal daarom gekeken worden wat de mogelijkheden voor onderwijs zijn.

Gezocht: zelfstandige vrijwilligers voor daginvulling crisisnoodopvang
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zoekt voor de crisisnoodopvang (op wisselende locaties) vrijwilligers die de asielzoekers een leuke dag kunnen geven. Het gaat om het aanbieden van activiteiten die je zelf organiseert en uitvoert, zodat de medewerkers van de crisisnoodopvang zich met het reguliere werk kunnen bezighouden. Je kunt de deelnemers of andere asielzoekers vragen om mee te helpen bij de activiteit. Kun jij, alleen of met vrienden, iets betekenen bijvoorbeeld op het gebied van sport, spel, cultuur, creatieve bezigheden of het geven van Nederlandse les? Geef je ideeën en je contactgegevens dan door aan Team Vrijwillig: info@teamvrijwillig.nl.
In het nieuws
Onterechte aannames over asielzoekers
De afgelopen weken zijn er heel veel beelden in de media verschenen over de asielcrisis. Vanwege de crisissituatie die in Ter Apel is ontstaan en de heftige meningen die gedeeld worden van omwonenden is bij een deel van de mensen in de Nederland een beeld gevormd dat asielzoekers wellicht agressief en crimineel vertonen en weinig kans maken om in Nederland te blijven. Zowel EenVandaag als het AD hebben onderzoek gedaan naar aannames die veel gebruikt worden bij het verwoorden van kritiek tegen de komst van asielzoekers. Hun conclusie is dat veel aannames onterecht zijn.
Aanpak asielcrisis door kabinet
Om de asielcrisis onder controle te krijgen, heeft het kabinet verschillende maatregelen genomen. Deze tijdelijke maatregelen hebben gevolgen voor het aantal mensen dat in Nederland aankomt, de snelheid waarmee zij de asielprocedure doorlopen en de huisvesting van statushouders. Hierdoor komt er meer ruimte in de opvangcentra. De overheid wil dat elke asielzoeker in een opvangcentrum kan blijven tijdens de asielprocedure. Er moeten daarom onder andere meer opvangplekken komen. Op 26 augustus 2022 is afgesproken dat de veiligheidsregio's zich extra inspannen om nog 225 crisisnoodopvangplekken per regio te vinden.
Uitgifte verblijfsstickers voor vluchtelingen uit Oekraïne vertraagd
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben voor 31 oktober 2022 een bewijs van verblijf nodig. Dit doet de IND in vorm van een sticker in hun paspoort. Hiermee kunnen zij laten zien dat ze in Nederland mogen wonen en werken. Door grondstoffentekort kan de IND momenteel echter onvoldoende verblijfsstickers laten maken. Daarom kunnen de vluchtelingen tijdelijk geen online afspraak maken om het verblijfsbewijs op te halen. Ook groepsafspraken zijn tijdelijk niet mogelijk. Als er weer voldoende stickers op voorraad zijn, is de afsprakenplanner weer beschikbaar. Naar verwachting is dit medio oktober. De IND streeft ernaar iedereen voor 31 oktober van een sticker te voorzien.
Hulp bij terugkeer voor derdelanders
De Internationale Organisatie Migratie (IOM) kan ondersteuning bieden aan vluchtelingen met een niet-Oekraïense nationaliteit die willen terugkeren naar hun land van herkomst. Dit is op basis van vrijwilligheid. IOM kan mensen die openstaan staan voor terugkeer kosteloos ondersteunen en helpen met re-integratie in hun land. De vluchteling kan vrijblijvend met IOM het gesprek aangaan over de mogelijkheden voor ondersteuning voorafgaand, tijdens en na vertrek: denk bijvoorbeeld aan het beantwoorden van vragen, doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen en hulp bij alle voorbereidingen voor vertrek, het in orde maken van documenten etcetera. IOM biedt ook medische ondersteuning en begeleiding. De internationale migratieorganisatie kan Oekraïners die willen terugkeren naar Oekraïne op dit moment niet helpen. Zij kunnen hiervoor terecht bij de Dienst Terugkeer en Vertrek via info@dtv.minvenj.nl. Voor Oekraïners die vanuit Nederland die naar een ander land buiten de EU willen doormigreren, kan IOM wel iets betekenen.

In het nieuws
Zo werd onafhankelijkheidsdag Oekraïne gevierd in Barsingerhorn
Op verschillende plekken in onze regio werd door vluchtelingen uit Oekraïne aandacht geschonken aan hun onafhankelijkheidsdag. In Barsingerhorn werd een festival georganiseerd op Manege Bucephalus. De dag werd ingevuld met een groot springkussen, schminken, Oekraïense hapjes en een kraampje dat shirts, tassen en accessoires verkocht. Het is de organisatie ook gelukt om een aantal Oekraïense artiesten naar Barsingerhorn te krijgen. Zowel NHNieuws als het Noordhollands Dagblad hebben een verslag van deze dag geplaatst.
Handreiking en factsheet bij overlijden vluchtelingen uit Oekraïne
Hoe langer de opvangperiode van vluchtelingen uit Oekraïne duurt, hoe groter de kans dat gemeenten, opvanglocaties, gastgezinnen en zorg- en vrijwilligersorganisaties te maken krijgen met vluchtelingen die komen te komen te overlijden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Ministerie van BZK, Veiligheidsregio Fryslân, Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta hebben daarom een handreiking opgesteld voor medewerkers en vrijwilligers. In de handreiking staat hoe het uitvaartproces er in hoofdlijnen uitziet, hoe het zit qua kosten en vergoeding en welke aandachtspunten er nog meer bij komen kijken. De factsheet van VNG geeft antwoord op de vraag wie bij het overlijden van een vluchteling uit Oekraïne waarvoor verantwoordelijk is.

Maak kennis met...
Wie: Wilma Koning Functie: Siem heeft een bedrijf in import en export van bloemen en planten, Wilma geeft balletles in Nibbixwoud. Wat: Wilma en haar man Siem bieden particuliere opvang in het huis van de overleden moeder van Wilma.
Wat voor opvang verzorgen jullie?
Wilma: “Wij vangen vluchtelingen op in de woning van mijn overleden moeder. Onze zoon Bart heeft via facebook contact gezocht met ‘Nederland helpt Oekraïne’. Dat was wel spannend, want we kenden de organisatie natuurlijk niet. We vroegen ons in eerste instantie af of ze misschien iets te maken hadden met mensenhandel, maar...
Handige informatiekanalen
- Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
- Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
- Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
- Rijksoverheid - Startpagina Oekraïne
- Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
- Rijksoverheid - Werk en in komen
- Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
- Rode Kruis - Informatielijn
- Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne
- Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP
- Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl/
- Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen
- Comensha - Informatie over mensenhandel
- Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur
- Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals
- Pruv.it - Online realtime tolk
- Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
- Communiceren met kinderen - Praatplaten voor communicatie met kinderen
- Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld?
- Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers
De volgende nieuwsbrief in je mailbox?
Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.
