VLUCHTELINGENCRISIS

NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 13 JUNI 2023

Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Kunstexpositie in gemeente Koggenland

Hoe geven kinderen met verschillende achtergronden invulling aan het thema ‘Wat heb jij nodig om veilig en gezond op te groeien’? Dat is te zien in de kunstwerken die tot en met 20 juni tentoongesteld worden in de expositieruimte van het gemeentehuis van de gemeente Koggenland in De Goorn. Bijzonder is dat er ook kunstwerken te bewonderen zijn van kinderen uit Oekraïne en kinderen die verblijven in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Avenhorn. Samen met de kinderen van basisscholen in Koggenland hebben zij hard gewerkt aan de kunstwerken voor de expositie die op 5 juni geopend is door burgemeester Monique Bonsen en kinderburgemeester Roan Klaver. De kinderen hebben meegedaan op uitnodiging van de kindergemeenteraad en Kunstcommissie Koggenland heeft geholpen met de inrichting. Foto: Karin van der Gaast, Kunstcommissie Koggenland

In het nieuws

Coördinator vluchtelingenopvang in actie voor Oekraïne

Afgelopen week is er in de media veel aandacht geweest voor het doorbreken van de stuwdam in Oekraïne. Dit nieuws heeft grote impact op de mensen in Oekraïne, maar ook voor de vluchtelingen die in Nederland verblijven. Charlotte Schuurman werkt als coördinator vluchtelingenopvang, onder andere op de opvanglocatie Sorghvliet in Andijk. Zij is een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers in het gebied. Alle spullen worden ingezameld bij locatie Sorghvliet, aan de gelijknamige laan in Andijk. Elke doordeweekse dag tussen 9.00 en 21.00 uur is het mogelijk om de goederen die nodig zijn in te leveren. "Er komt bijna iedere week een busje die pakketten meeneemt naar Oekraïne." De hulpgoederen kunnen dus op korte termijn bij de slachtoffers terechtkomen.

Ga naar het artikel op NHNieuws

Nieuwe verzamelbrief opvang Oekraïne

Staatssecretaris Van der Burg (JenV) heeft de Tweede Kamer met een kamerbrief geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hij schrijft hierin onder andere over de uitkomsten van het Clingendael rapport 'Beschermingsopdracht Oekraïense ontheemden in Nederland: In afwachting van het lenteoffensief'.

Ook de uitwerking van het taalaanbod voor vluchtelingen uit Oekraïne komt aan bod. De 15 miljoen euro die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eenmalig beschikbaar stelt voor 2023 om volwassen vluchtelingen uit Oekraïne taallessen te laten volgen zal vanaf juli, in de vorm van een decentrale uitkering, meelopen in de uitbetalingen van het gemeentefonds.

Download de verzamelbrief

Update Rapport van het Instituut Clingendael

'In gespannen afwachting van het lente-offensief'

Het Instituut Clingendael heeft op verzoek van het Directoraat-Generaal Oekraïne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid een early warning early action (EWEA) model ontwikkeld met factoren die invloed hebben op vertrek, terugkeer en doormigratie van vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland. Er is een nieuw rapport met een update van de monitoring van deze factoren in mei 2023: ‘In gespannen afwachting van het lente-offensief’. De Oekraïense bevolking in en buiten Oekraïne wacht in spanning af wat de komende tijd gaat brengen. De huidige ontwikkelingen kunnen heel bepalend worden voor het verdere verloop van het conflict. De uitkomst hiervan is nog heel onzeker. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s. Onder andere de volgende kritieke gebeurtenissen moeten goed in de gaten gehouden worden om de consequenties voor vertrek en terugkeer te kunnen doordenken:

  • Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief
  • Een fors escalerende Russische reactie op het Oekraïense offensief
  • Een opheffen van de noodtoestand in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande mobilisatie
  • Een verslechtering van de leefomstandigheden
  • Het dichterbij komen van een beslismoment over de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)
Download het hele rapport

Flitspeiling

Draagvlak opvang vluchtelingen uit Oekraïne gedaald

In de laatste flitspeiling Vluchtelingen uit Oekraïne is een nieuwe stelling voorgelegd: ‘Volwassen vluchtelingen uit Oekraïne zouden hulp moeten krijgen bij het zoeken naar passend werk’. Twee derde (66%) is het hier (helemaal) mee eens, een op de tien (9%) is het hier (helemaal) mee oneens. Deze tiende peiling is door I&O Research in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) uitgevoerd.

Andere opvallende uitkomsten uit de peiling:

  • Het aandeel dat positief is over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is opnieuw gedaald;
  • Het aandeel dat een verhoogde saamhorigheid verwacht is ook wederom gedaald;
  • De helft van de inwoners van het westen (49%) vindt het begrijpelijk dat vluchtelingen uit Oekraïne in aanmerking komen voor de nieuwe woonruimte die wordt gerealiseerd.
Download de resultaten van de flitspeiling

Kamerbrief over aanpak derdelanders

Vanaf 4 september hebben derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne niet meer dezelfde rechten als vluchtelingen uit Oekraïne. Voor hen vervalt dan de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Het kabinet zet in op vrijwillig vertrek en gefaseerde overgang naar de asielopvang bij asielaanvragen van derdelanders uit Oekraïne. Derdelanders met nog lopende asielaanvragen moeten na het vervallen van de RTB verhuizen van gemeentelijke opvanglocaties naar een COA-opvanglocatie. Om te voorkomen dat er nog meer druk ontstaat bij de volle asielopvang behandelt de IND nu al een deel van de asielaanvragen van derdelanders uit Syrië, Jemen en veilige landen. Daarnaast stimuleert het kabinet vrijwillig vertrek in de periode dat derdelanders nog gebruik maken van de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zij kunnen tussen juni en augustus 2023 gebruik maken van de remigratieondersteuning van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hierover staat meer uitleg op Refugeehelp.nl Gasthuishoudens waar derdelanders verblijven, hebben de mogelijkheid om dit onder COA-regelgeving voort te zetten zolang de asielprocedure van de derdelander loopt.

Download de kamerbrief
Ga naar de uitleg op Rijksoverheid.nl

Handige informatiekanalen

  • Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen ​​​​​​
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
  • Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
  • Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
  • Rijksoverheid ​​​​​- ​Startpagina Oekraïne
  • Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
  • Rijksoverheid - Werk en in komen​​​​

  • Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
  • Rode Kruis - Informatielijn ​​​​​​​
  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

  • Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP

  • Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl

  • Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen

  • Comensha - Informatie over mensenhandel

  • UNHCR - Startpagina om hulp aan te bieden

  • Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur

  • Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals

  • Pruv.it - Online realtime tolk
  • Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
  • Communiceren met kinderen - ​​​​​​​Praatplaten voor communicatie met kinderen
  • Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld? ​​​​​​​

  • Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers​ ​​​​​​​

De volgende nieuwsbrief in je mailbox?

Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.