VLUCHTELINGENCRISIS
NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 16 MEI 2023
Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Huisvesting statushouders hoogste taakstelling sinds 2015
In de laatste kamerbrief over de actuele situatie in de asielketen informeert staatssecretaris Van der Burg de Tweede Kamer over de Meerjaren Productie Prognose (MPP). Hij gaat in op de aanpak van de instroom, doorstroom, opvang en uitstrook en vertrek in het asieldomein. Over de taakstelling voor de huisvesting van statushouder in het tweede deel van 2023 zegt hij onder meer dat dit de hoogste taakstelling is sinds 2015. Hij spreekt de verwachting uit dat de taakstelling ook in komende periodes hoog zal zijn. Van der Burg benadrukt het belang van het vergroten van de sociale woningvoorraad en het beter benutten van de bestaande voorraad. Het kabinet wil gemeenten hierin ondersteunen.
IND benadert derdelanders over asielaanvraag
De tijdelijke bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, zogeheten derdelanders, loopt 4 september af. Dit betekent dat de mensen uit deze groep die dan nog in Nederland willen blijven de asielprocedure moeten doorlopen. Naar verwachting zullen dit zo’n 3.000 mensen zijn.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is begonnen met het benaderen van groepen derdelanders met de vraag of zij hun asielaanvraag willen doorzetten. Bij het inschrijven bij de gemeente hebben zij namelijk tegelijkertijd een asielaanvraag moeten doen. De IND sluit de asielaanvraag af van mensen die na een tweede oproep nog niet hebben gereageerd. Mensen die wel willen doorgaan, krijgen een gesprek in Budel.


Hulp voor vluchtelingen bij terugkeer
Derdelanders die terug willen keren naar hun land van herkomst, kunnen ondersteuning en hulp krijgen van verschillende organisaties. De hulp is vaak breder dan alleen bij de reis. Ook een product, dienst of financiële bijdrage voor herintegratie is een optie. Op de website van RefugeeHelp staat een overzicht van de partijen die ondersteuning bieden bij zelfstandige terugkeer. Welk aanbod het beste bij de terugkeerder past, is heel persoonlijk.
Eén van de partijen is de International Organisation for Migration (IOM). Op de IOM-website geeft de organisatie specifieke informatie voor de terugkeer van derdelanders. Ook heeft IOM beeldmateriaal gemaakt ter verspreiding onder de vluchtelingen.
In het nieuws
Crisisnoodopvang Petten blijft langer open

Gemeente Schagen heeft de duur van de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Petten verlengd tot 1 januari 2024. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil de locatie als noodopvang overnemen voor een periode van maximaal vijf jaar. Schagen staat hier in principe positief tegenover, maar wil wel dat er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Zo moet COA afspraken maken met de eigenaar van de locatie voor het langer beschikbaar stellen van de locatie. Ook moeten de procedures voor de benodigde tijdelijke vergunningen voor een noodopvang locatie goed zijn doorlopen. De komende maanden worden benut om te kijken of aan deze randvoorwaarden kan worden voldaan. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord beheert de locatie tot COA deze overneemt. Wanneer dit precies zal zijn, is niet bekend.
Het Noordhollands Dagblad en NH Nieuws besteedden beide aandacht aan het nieuws.
Flitspeiling Oekraïne
Steeds minder zorgen over gevolgen van de oorlog
Voor de twaalfde keer heeft I&O Research een flitspeiling gedaan naar het beeld dat Nederlanders hebben van de situatie in Oekraïne, hoeveel zorgen ze zich maken, de steun voor sancties en de informatievoorziening.
Uit het beeld komt onder meer naar voren dat Nederlanders zich steeds minder zorgen maken over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne (drie op de tien inwoners). Wel beschouwen mensen enkele gevolgen ernstiger dan tijdens eerdere metingen. Het gaat dan met name over de gevolgen van extra vluchtelingen en een toename in het aantal mensen dat in armoede leeft.
Oekraïense psychologen gaan vluchtelingen uit eigen land helpen
Oekraïense vluchtelingen met psychische of psychosociale problemen kunnen binnenkort terecht bij psychologen uit hun eigen land. Samenwerkingsverband Empatia en het Loket Oekraïense Ontheemden Psychosociale Hulpverlening (LOOP) gaan dit in opdracht van het rijk organiseren.
Het gaat om psychologen uit Oekraïne die zelf ook zijn gevlucht. Met dit initiatief wil het rijk de drempel naar de geestelijke gezondheidszorg voor de Oekraïners in ons land verlagen en verergering van klachten voorkomen.
Tegelijkertijd vinden de gevluchte psychologen hiermee werk dat past bij hun opleidingsniveau.


Tips voor veilig zwemmen
Met de komst van beter weer zoeken mensen vaker het water op voor recreatie en verkoeling. Veel vluchtelingen zijn niet bekend met het Nederlandse binnenwater en de zee. De Reddingsbrigade heeft folders en flyers in meerdere talen beschikbaar om mensen over de risico’s van ons zwemwater te informeren en met tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken.
Maak kennis met...
Wie: Martine van Petten en Robbert Kraakman Functie: Locatiemanagers Wat: Runnen gemeentelijke opvang Oekraïners Alkmaar
De Wognumsebuurt 10 in Alkmaar is sinds twee maanden in gebruik als gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het pand wordt op termijn herontwikkeld, maar de komende twee jaar vinden zo’n 250 mensen hier onderdak. “We vangen mensen op die eerder in hotel De Rijper Eilanden, hotel Stad en Land en bij particulieren in onze gemeente verbleven”, vertelt Robbert Kraakman. Samen met Martine van Petten is hij locatiemanager van alle vijf locaties die in Alkmaar...

Advies over infectieziektepreventie en -bestrijding
Vluchtelingen kunnen een verhoogd risico hebben op infecties. Zij komen uit een ander land, waar zij in andere omstandigheden leefden. Vaak zijn zij anders of niet gevaccineerd en door de vlucht kan hun weerstand verminderd zijn. Ook is er soms een verschil van opvatting over hygiëne. Medewerkers van GGD Hollands Noorden geven advies en voorlichting over infectieziektebestrijding en -preventie voorafgaand en tijdens de ingebruikname van opvanglocaties. Vanuit hun expertise kunnen zij bijvoorbeeld adviseren over bijvoorbeeld het binnenklimaat, de bouw en inrichting van de opvanglocatie, over de schoonmaak, bouw en inrichting, voedselveiligheid, afvalverwerking en dierplaagbeheersing en gezondheid van de medewerkers en bewoners. Mail voor meer informatie naar infectiepreventie@ggdhn.nl
Handige informatiekanalen
- Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
- Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
- Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
- Rijksoverheid - Startpagina Oekraïne
- Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
- Rijksoverheid - Werk en in komen
- Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
- Rode Kruis - Informatielijn
- Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne
- Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP
- Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl
- Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen
- Comensha - Informatie over mensenhandel
- Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur
- Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals
- Pruv.it - Online realtime tolk
- Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
- Communiceren met kinderen - Praatplaten voor communicatie met kinderen
- Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld?
- Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers
De volgende nieuwsbrief in je mailbox?
Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.
