VLUCHTELINGENCRISIS

NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 4 APRIL 2023

Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Video ‘Samen hulpvaardig in vluchtelingenopvang’

Als eind februari 2022 de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbreekt, slaan miljoenen Oekraïners op de vlucht. In hetzelfde jaar krijgt Nederland te maken met een asielcrisis. De langdurige inzet op deze beide crises vraagt veel van veiligheidsregio en gemeenten. Als veiligheidsregio hebben we de kern van werk dat gemeenten en veiligheidsregio doen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de crisisnoodopvang van asielzoekers vastgelegd in een video. Opgedane ervaringen en de impact van het werk op de betrokken collega’s komen in de video aan bod. Hiermee hebben we een stukje eigentijdse geschiedenis in beeld gebracht.

Bekijk de video

Burgemeester Van Kampen over vluchtelingenopvang

‘Beeld komende maanden is zorgwekkend’

Marjan van Kampen is burgemeester van de gemeente Schagen en in regionaal verband portefeuillehouder vluchtelingenproblematiek. Namens de veiligheidsregio zit ze aan de provinciale regietafel, die zich buigt over de situatie van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. “Het beeld voor de komende maanden is zorgwekkend.”

Terugkijkend was 2022 op het gebied van de vluchtelingenstromen een ‘weerbarstig jaar’, gedomineerd door...

Lees het hele verhaal van Marjan van Kampen

Medische zorg in vluchtelingenopvang Noord-Holland Noord

‘We zetten ons continu in voor verbetering’

De coronacrisis was nog niet voorbij of de volgende uitdaging voor de gezondheidszorg diende zich aan. Voor de duizenden vluchtelingen uit Oekraïne die in ons land arriveerden, moest medische zorg geregeld worden. En of dat nog niet genoeg was, kwam er vlot hierna ook de vraag naar zorg vanuit de crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers.

De GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Noord-Holland Noord, onderdeel van de veiligheidsregio, pakte de coördinatie op en zorgde er, samen met de zorgketenpartners voor dat de zorg voor Oekraïense vluchtelingen en voor asielzoekers in onze regio geregeld is. “Het lijkt soms vanzelfsprekend dat ..."

Lees het hele artikel op VRNHN.nl

Handelswijze voor gemeenten RTB

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft voor gemeenten een handelswijze opgesteld voor opvang van Oekraïners die nooit aan voorwaarden van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming hebben voldaan.

De werkinstructie omschrijft eerst de groepen die niet onder de RTB vallen en informeert over de rechten van deze personen. Daarna volgt een werkinstructie voor gemeenten om de opvang te beëindigen voor personen zonder recht daartoe.

Deze handelswijze geldt niet voor derdelanders die op dit moment onder de RTB vallen, maar na 4 september 2023 niet meer onder de RTB vallen. Hier komt een aparte werkinstructie voor.

Download de handelswijze

Spreidingswet naar tweede kamer

Het einde van de asielcrisis is nog niet in zicht. Afgelopen week kwam in het nieuws dat we deze zomer wellicht weer kunnen rekenen op een nieuwe crisis in Ter Apel. NOS gaf hierbij aan dat volgens Haagse bronnen het aantal asielzoekers dat komend jaar naar Nederland komt opnieuw hoger wordt dan tot nu toe verwacht. Het is de vraag of en hoe het kabinet voor die groeiende groep mensen opvang kan vinden.

Staatssecretaris Van der Burg heeft ingestemd met het wetsvoorstel 'Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvang', dat moet zorgen voor voldoende asielopvang met een evenwichtigere verdeling over het land. Het wetsvoorstel is nu voor behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ga naar het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl

Pasen belangrijkste religieuze feest voor Oekraïners

Pasen is voor Oekraïens orthodoxe christenen de belangrijkste religieuze feestdag. In Alkmaar organiseerde VluchtelingenWerk in aanloop naar Pasen onlangs een liturgische dienst voor Oekraïense vluchtelingen. De dienst bood de bezoekers veel steun.

Oekraïners vieren zondag 16 april eerste paasdag. Aan het Oekraïens orthodoxe paasfeest gaat een periode van onthouding van vlees en soms zuivel en vis vooraf. Na de vastentijd nemen mensen wilgentakken mee naar de kerk om deze te laten zegenen, waarna ze in huis een mooi plekje vinden bij iconen of heilige afbeeldingen. Voor de heilige donderdag wordt alles in en om huis schoongemaakt en gerechten klaargemaakt, want na heilige donderdag wordt er niet meer gewerkt. Op heilige zaterdag of paasmorgen worden volgens traditie rieten manden met voedsel naar de kerk gebracht om gezegend te worden. Op eerste paasdag staan de tafels vol met gerechten waar iedereen van kan genieten.

Voor sommige vluchtelingen uit Oekraïne wordt dit de tweede keer dat zij in Nederland Pasen vieren. Het is voor hen niet eenvoudig om in een ander land, veelal zonder hun familie, deze belangrijke religieuze dag op eigen wijze te vieren. In Alkmaar werd gebeden voor de viering van Pasen én voor vrede in Oekraïne.

Moderne slavernij voorkomen

Al sinds de komst van vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland zijn er geluiden over uitbuiting. Oekraïense vluchtelingen zijn kwetsbaar. Zij lieten alles achter en kwamen hier op zoek naar veiligheid. Inmiddels zijn tienduizenden van hen aan het werk. Helaas zijn er werkgevers die misbruik maken van mensen die slecht geïnformeerd zijn en onze taal en cultuur niet kennen.

FairWork bestrijdt en voorkomt moderne slavernij in Nederland en komt op voor de belangen van de slachtoffers. Deze organisatie vreest dat de groep vluchtelingen die hulp zoekt bij uitbuiting slechts het topje van de ijsberg is en dringt aan op laagdrempelige informatievoorziening en ondersteuning.

Comensha heeft online informatiemateriaal speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne om mensen in hun eigen taal te informeren over mensenhandel en uitbuiting.

Meer informatie FairWork
Meer informatie Comensha

Actuele flitspeilingen

Vluchtelingen uit Oekraïne

Rijksoverheid heeft een actuele flitspeiling Vluchtelingen uit Oekraïne gepubliceerd. Veel resultaten zijn gelijk gebleven. Er is wel een geleidelijke afname te zien van de bereidheid om zo veel mogelijk Oekraïense vluchtelingen op te vangen als dat nodig is (van 56% in maart vorig jaar naar 39% nu). Dat zie je ook terug in het deel van de mensen dat vindt dat Nederland voldoende vluchtelingen opvangt (stijging van 44% naar 55%), waarbij het aantal opvangplekken in deze periode is toegenomen.

Download de actuele flitspeiling Vluchtelingen uit Oekraïne

Doorstroom migratieketen

Ook bij de flitspeiling Doorstroom migratieketen zijn veel resultaten stabiel gebleven. Opvallend is wel dat de acceptatie van noodopvanglocaties is gedaald. Zes op de tien ondervraagden (60%) vindt het, vanwege het tekort aan opvangplaatsen, acceptabel dat asielzoekers tijdelijk worden opgevangen in noodopvanglocaties. Dit is lager dan alle voorgaande metingen.

Ga naar de actuele flitspeiling Doorstroom migratieketen

Handige informatiekanalen

  • Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen ​​​​​​
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
  • Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
  • Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
  • Rijksoverheid ​​​​​- ​Startpagina Oekraïne
  • Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
  • Rijksoverheid - Werk en in komen​​​​

  • Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
  • Rode Kruis - Informatielijn ​​​​​​​
  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

  • Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP

  • Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl

  • Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen

  • Comensha - Informatie over mensenhandel

  • UNHCR - Startpagina om hulp aan te bieden

  • Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur

  • Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals

  • Pruv.it - Online realtime tolk
  • Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
  • Communiceren met kinderen - ​​​​​​​Praatplaten voor communicatie met kinderen
  • Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld? ​​​​​​​

  • Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers​ ​​​​​​​

De volgende nieuwsbrief in je mailbox?

Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.