VLUCHTELINGENCRISIS

NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 21 MAART 2023

Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Verhuizing van Enkhuizen naar Avenhorn

Het voorjaar komt er aan, wat betekent dat het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer in gebruik genomen moet worden. Op 15 maart is de crisisnoodopvang daarom naar Avenhorn verhuisd en komen de bewoners daar nu op adem. Maandag 13 maart zijn er voor de pers en omwonenden in Avenhorn rondleidingen gegeven in de toen nog lege crisisnoodopvang. Omwonenden waren erg geïnteresseerd en onder de indruk van het paviljoen dat in zo’n korte tijd is gerealiseerd. Voorafgaand aan de sluiting in Enkhuizen was er een feestelijke afscheidsmiddag voor het deel van de vrijwilligers dat niet meegaat naar Avenhorn. Met cake en muziek werden deze toppers hartelijk bedankt voor hun onmisbare inzet.

Lees het verslag van de rondleiding op NHNieuws

Complimenten van omwonenden voor organisatie crisisnoodopvang

Gemeente Enkhuizen heeft donderdag 16 maart met omwonenden van de crisisnoodopgang in deze gemeente geëvalueerd over hun bevindingen. Daarbij gaven de aanwezige omwonenden aan dat ze op geen enkele wijze last hebben ondervonden van de crisisnoodopvang. Ze gaven complimenten over het werk dat op de locatie is verricht en de wijze waarop de opvang was geregeld. Ze hebben de bewoners van de crisisnoodopvang ook ervaren als prettige en vriendelijke mensen. Verder waren zij vooral nieuwsgierig hoe het nu verder gaat met de groep bewoners, wat hun vooruitzicht is en vooral ook hoe het met de kinderen en het onderwijs gaat. Dit wordt grotendeels op dezelfde manier voortgezet, waarbij de kinderen met bussen worden vervoerd naar de scholen.

School crisisnoodopvang Petten feestelijk geopend

27 kinderen van de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Petten zijn maandag 20 maart voor het eerst naar school geweest op ‘De Springschans Nieuwkomersgroep’. Zij hadden elk een rugzakje met schoolspullen mee, gekregen van People for People, een groep ondernemers die mensen van allerlei nationaliteiten in een crisis of conflict helpt met noodzakelijke goederen.

De Spingschans Nieuwkomersgroep werd vrijdag 17 maart feestelijk geopend door Schagens burgemeester Marjan van Kampen, bestuurder Marita Schreur van stichting Surplus en Mireille Le Febre, directeur van basisschool de Springschans in Petten.

Onder toeziend oog van ouders en kinderen van de crisisnoodopvang en leerlingen van De Springschans knipten zij een lint door, waarna alle aanwezigen de drie tijdelijke lokalen konden bekijken.

Op een eerder gedane oproep om een steentje bij te dragen in het lesgeven, reageerden twintig leerkrachten, deels gepensioneerd. Zij gaan zich allemaal inzetten om de kinderen van onderwijs te voorzien. Op dit moment zijn er 36 kinderen tussen 4 en 12 jaar die op ‘De Springschans Nieuwkomersgroep’ onderwijs gaan volgen. Kinderen uit de crisisnoodopvang in de middelbare schoolleeftijd gaan naar Scholen aan Zee in Den Helder.

In het nieuws

Oekraïense leerlingen geïnspireerd door Bosnische Neira

Op het Martinuscollege in Grootebroek kregen kinderen uit Oekraïne een presentatie van Neira Becar, die zelf dertig jaar geleden uit Bosnië vluchtte. Zij belandde eerst in Grootebroek en daarna in Hoorn. Ze haalde haar VWO-diploma en werkt nu op de Vrije Universiteit en als tolk. In een twee uur lange les vertelde Neira niet alleen over haar eigen verleden, maar daagde ze de leerlingen ook uit om hun eigen talenten te benoemen.

Aan NH Nieuws liet zij weten: "Ik probeer de leerlingen te motiveren. Om ze te laten inzien dat hier heel veel mogelijkheden zijn. Dat ze hun dromen kunnen najagen, ook in Nederland." Een van de leerlingen vertelde dat ze de boodschap van Neira goed begrijpt. "Soms is het moeilijk om met school bezig te zijn. Dan denk je veel aan de oorlog, aan thuis. Maar praten met vrienden en vriendinnen helpt daarbij. Ik wil zelf graag arts worden of misschien scheikunde gaan studeren."

Lees het hele artikel op NHNieuws

Loket Ontheemden uit Oekraïne (LOOP)

Vluchtelingen kunnen kampen met psychische klachten als gevolg van oorlog, gemis en verlies van geliefden of reeds aanwezige klachten. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) heeft een loket ingesteld om hulpverleners in staat te stellen om zoveel mogelijk preventief, op het juiste moment de juiste psychosociale hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te bieden. Dit moet ervoor zorgen dat hun psychisch welbevinden zo groot mogelijk is en blijft.

Het loket maakt hulpverleners en mensen die vluchtelingen uit Oekraïne ondersteuning bieden wegwijs in het hulpaanbod. Ook is er de mogelijkheid hulpinitiatieven te melden bij het LOOP. Zo krijgen zij een totaaloverzicht en kunnen ze vraag en aanbod goed met elkaar matchen.

Bekijk de website van LOOP

Maak kennis met...

Wie: Mascha Dekker Functie: Brandweervrijwilliger Wat: Projectondersteuner bij opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers

“Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak maakte Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in korte tijd mensen uit de hele organisatie vrij om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te coördineren. Ik was bij de veiligheidsregio net aan de slag gegaan als tijdelijk projectondersteuner bij het Kennis- en Informatiecentrum en stapte over naar het team IVOO: Informatie Vluchtelingen Opvang Oekraïne.”

“Op het moment dat de veiligheidsregio ruim voldaan had aan de taakstelling leek het rustiger te worden voor de mensen van de veiligheidsregio. Alleen stonden we toen al gelijk voor de volgende crisis: de opvang van asielzoekers. Ik kon de ervaring die ik bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne had opgedaan goed gebruiken. Opnieuw gingen we in Sportpaleis Alkmaar aan de slag, dit keer was het echter geen doorstroomlocatie, maar…”

Lees het hele verhaal van Mascha

Informatie van de IND over werken zonder geldig bewijs van verblijf

Iedereen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt, mag in Nederland werken zonder een tewerkstellingsvergunning. Per 1 april 2022 moeten werkgevers aan het UWV doorgeven dat ze iemand in dienst nemen. Hebben vluchtelingen uit Oekraïne sinds 4 maart 2023 geen geldig bewijs van verblijf meer? Dan krijgen zij een brief over de verlenging van hun sticker of pasje.

Mensen die nog geen brief gekregen hebben, of niet Oekraïens zijn en nog niet in de gelegenheid zijn geweest een nieuw bewijs van verblijf op te halen, moeten een sticker of pasje hebben dat geldig was tot 4 maart 2023 en zij moeten ingeschreven staan bij de gemeente (BRP). Hun rechten zijn niet veranderd op 4 maart 2023 en zij mogen dus nog steeds werken.

Niet-Oekraïense mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne die uitgeschreven zijn bij de gemeente (BRP) kunnen zich niet opnieuw inschrijven. Zij mogen niet meer werken.

Meer informatie

Factsheet voor zorgverleners: zorgkosten vluchtelingen uit Oekraïne

De rijksoverheid heeft een factsheet gepubliceerd waarin aan zorgverleners de veranderingen en het vernieuwde declaratieproces van zorgkosten aan niet verzekerde personen worden uitgelegd. Het gaat hierbij over de regels die gelden bij het declareren van medische zorg aan zowel vluchtelingen uit Oekraïne als asielzoekers.

In de factsheet wordt verwezen naar de Regeling Medisch noodzakelijke zorg voor Ontheemden uit Oekraïne en Regeling Medische zorg Asielzoekers.

Download naar de factsheet

Handige informatiekanalen

  • Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen ​​​​​​
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
  • Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
  • Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
  • Rijksoverheid ​​​​​- ​Startpagina Oekraïne
  • Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
  • Rijksoverheid - Werk en in komen​​​​

  • Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
  • Rode Kruis - Informatielijn ​​​​​​​
  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

  • Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP

  • Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl

  • Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen

  • Comensha - Informatie over mensenhandel

  • UNHCR - Startpagina om hulp aan te bieden

  • Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur

  • Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals

  • Pruv.it - Online realtime tolk
  • Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
  • Communiceren met kinderen - ​​​​​​​Praatplaten voor communicatie met kinderen
  • Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld? ​​​​​​​

  • Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers​ ​​​​​​​

De volgende nieuwsbrief in je mailbox?

Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.