VLUCHTELINGENCRISIS
NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 10 JANUARI 2023
Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Participatie en zelfredzaamheid Oekraïense vluchtelingen
In de maand december, voor het Kerstreces, heeft de rijksoverheid een update gegeven over het lange termijnbeleid voor vluchtelingen uit Oekraïne. In het beleid staan participatie en zelfredzaamheid centraal. Ook verkent het kabinet of het mogelijk is vluchtelingen uit Oekraïne met een eigen inkomen te laten meebetalen aan hun opvang.

Meer opvangplekken Oekraïense vluchtelingen nodig
Naar verwachting zijn er op 1 juli 2023 landelijk 90.000 opvangplekken nodig voor Oekraïense vluchtelingen. Dit staat in de verzamelbrief opvang Oekraïne die 16 december is verschenen. Voor Noord-Holland Noord betekent dit, op basis van de verdeelsleutel die gehanteerd wordt per regio, dat we per die datum 3.608 plaatsen beschikbaar moeten hebben. Onze regio heeft deze hoeveelheid plekken inmiddels al gerealiseerd.
In het Nieuws
Bevolkingsgroei hoofdzakelijk door immigratie
In 2022 groeide het aantal inwoners in vrijwel alle Nederlandse gemeenten. Dit kwam volgens het CBS hoofdzakelijk door de toegenomen immigratie. 4 op de 10 immigranten kwam uit Oekraïne, maar ook vanuit andere landen komt een relatief hoge instroom van vluchtelingen en andere immigranten. Zonder buitenlandse migratie zouden veel gemeenten te maken hebben met een krimp van de bevolking. Gekeken naar vluchtelingen uit Oekraïne zijn in Noord-Holland procentueel de meeste Oekraïners terechtgekomen op Texel.

Onderzoek Clingendael naar situatie Oekraïense vluchtelingen
Instituut Clingendael brengt doorlopend de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne in de Europese Unie in kaart. Met dit onderzoek wil Clingendael een onderbouwde inschatting te maken van de omvang van de beschermingsopdracht voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. In het laatst verschenen rapport wordt ingegaan op de ernstige humanitaire omstandigheden in Oekraïne en het risico op nog verdere verslechtering.
Gemeente in beeld
Bezoek van Commissaris van de Koning aan crisisnoodopvang Petten
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezocht op woensdag 21 december op uitnodiging van Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Petten. De commissaris kreeg er een rondleiding en sprak met medewerkers, vrijwilligers, de dorpsraad en asielzoekers. “Ondanks dat de opvang eruitziet als een tent, is het er warm en knus. Dit komt niet door de inrichting, maar door de inzet van het dorp en de veiligheidsregio. Ik heb verschillende vluchtelingen gesproken en ze hebben allemaal een bijzonder verhaal”, aldus Van Dijk in een artikel van het Noordhollands Dagblad. Ook de provincie deed verslag.
In het nieuws
Dijk en Waard overvallen door opvang asielzoekers in hotel Heer Hugo
In december bracht Nieuwsuur een item over de ‘overvaltactiek’ die COA zou toepassen door asielzoekers buiten medeweten van de gemeente om asielzoekers op te vangen in hotels. Burgemeesters willen dat hier een einde aan komt, omdat door deze acties het draagvlak onder de bevolking kan afnemen. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat een commercieel bedrijf, in opdracht van het COA, op grote schaal hotels benadert, zoals hotel Heer Hugo in Heerhugowaard.
Leestip
Geleerde lessen van een Friese gemeente
In DeCrisismanager, een online vakblad over crisis-management, kijken gemeente Opsterland en welzijnsorganisatie Code Hans terug op de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in 2022. Een artikel met herkenbare ervaringen en interessante bespiegelingen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de kracht van de gemeenschap, uitdagingen in de eerste fase en het samenwerken met vrijwilligers.

Zesde versie Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners
In december is er een nieuwe versie van de Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïners gepubliceerd. De wijzigingen gaan vooral over de verwachtingen voor de opvang op de langere termijn. Er is ook informatie over hulp bij overlijdensgevallen toegevoegd. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn in het document met geel gearceerd.
Aanpak om oneigenlijk gebruik van verstrekkingen te voorkomen
Hoe voorkom je bedoeld of onbedoeld oneigenlijk gebruik van financiële verstrekkingen en opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? Het programma Directoraat Generaal Oekraïense Ontheemden schreef een adviesaanpak, inclusief voorbeelden. In het advies staat hoe gemeenten informatie inzichtelijk kunnen maken.

Maak kennis met...
Wie: Susan Appel, Marjan Veenboer, Pauline Timmer en Gijs Kaandorp Functie: Planner en meer Wat: Inplannen van o.a. medewerkers en vrijwilligers op de crisisnoodopvang voor asielzoekers
Op de twee crisisnoodopvanglocaties voor asielzoekers in Noord-Holland Noord (Enkhuizen en Petten) wonen mensen die voor alles afhankelijk van de inzet van de medewerkers die daar werken. Samen met een bestuurlijke projectorganisatie draait er een hele operationele organisatie. Om een inkijkje te geven, vertellen Susan Appel, Marjan Veenboer, Pauline Timmer en Gijs Kaandorp over hun werk. Zij zijn onder andere betrokken bij de planning voor het personeel, vrijwilligers en activiteiten. Maar het zijn vooral…
Flitspeiling
Vluchtelingen uit Oekraïne
Het ministerie van Justitie en Veiligheid doet regelmatig onderzoek naar de houding van Nederlanders tegenover de komst en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De laatste flitspeiling hierover is deze maand uitgevoerd. Een aantal belangrijke punten uit deze flitspeiling:
- Nederlanders zijn net zo positief over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne als tijdens de metingen van 23 juni en 18 november.
- Bijna acht op de tien Nederlanders vindt het goed dat hun gemeente vluchtelingen uit Oekraïne opvangt (82%).
- Ruim acht op de tien (82%) Nederlanders ziet het niet zo zitten om vluchtelingen uit Oekraïne thuis op te vangen.
- Bijna vier op de vijf Nederlanders vindt dat vluchtelingen uit Oekraïne net zolang in Nederland mogen blijven tot het in hun eigen land weer veilig is (79%).
Handige informatiekanalen
- Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
- Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
- Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
- Rijksoverheid - Startpagina Oekraïne
- Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
- Rijksoverheid - Werk en in komen
- Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
- Rode Kruis - Informatielijn
- Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne
- Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP
- Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl
- Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen
- Comensha - Informatie over mensenhandel
- Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur
- Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals
- Pruv.it - Online realtime tolk
- Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
- Communiceren met kinderen - Praatplaten voor communicatie met kinderen
- Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld?
- Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers
De volgende nieuwsbrief in je mailbox?
Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.
