VLUCHTELINGENCRISIS

NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 15 NOVEMBER 2022

Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Groen licht voor spreidingswet asielopvang

Vorige week werd bekend dat het voorstel voor de spreidingswet gereed is. De officiële naam voor deze wet is ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’. De wet ligt nu ter consultatie in Den Haag, onder meer bij de Raad van State en moet daarna nog door de Eerste en Tweede Kamer. De wet houdt in dat de gemeenten een bepaalde taakstelling krijgen voor het opvangen van asielzoekers. Zij krijgen drie maanden de gelegenheid om extra mensen in te huizen. Daar krijgen ze dan een vergoeding voor. Blijven gemeenten achter in het opvangen van asielzoekers? Dan gaat de Provinciale Regietafel hierop sturen. Blijven ze dan nog achter, dan kunnen gemeenten gedwongen worden. Op dit moment zijn de veiligheidsregio’s voorlopig nog verantwoordelijk zijn voor de crisisnoodopvang. In een video van RTL Nieuws wordt de spreidingswet eenvoudig uitgelegd.

Lees meer over het wetsvoorstel
Download de kamerbrief

Regeling opvang ontheemden Oekraïne aangepast

In de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) is de hoogte van de maandelijkse financiële toelage (eet- en leefgeld) voor vluchtelingen uit Oekraïne geregeld. In deze regeling worden een aantal aanpassingen doorgevoerd. Het gaat hierbij onder andere om wijzigingen in begrippen, vrijwilligersvergoeding en stopzetting van de toelage bij inkomsten uit arbeid of uitkering. Een deel van de aangepaste regeling treedt op 1 december 2022 in werking, een ander deel op 1 februari 2023.

Meer informatie op Rijksoverheid.nl

Plan voor terugkeer derdelanders uit Oekraïne

Er bevinden zich nu rond de 6.600 derdelanders in de gemeentelijke opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Waarschijnlijk valt meer dan de helft van deze groep na 4 maart 2023 niet langer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), Vluchtelingenwerk Nederland en andere partijen hebben de afgelopen periode gewerkt aan een plan voor de remigratie van deze groep. Uitgangspunt hierbij is om de reguliere asielketen niet onnodig te belasten. Met een financiële regeling wil het rijk derdelanders uit Oekraïne actief stimuleren te vertrekken naar hun land van herkomst of een ander land buiten de Europese Unie waar ze duurzaam kunnen verblijven. Vluchtelingen die in Oekraïne verbleven op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning en die vóór 19 juli 2022 zijn ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen vanaf 15 november 2022 gebruik maken van remigratieondersteuning van DT&V. Ook IOM en VluchtelingenWerk bieden ondersteuning bij terugkeer.

Uitleg voor derdelanders op Refugeehelp

Haast voor vluchtelingen uit Oekraïne bij ophalen bewijs van verblijf

Nog niet alle vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen hebben een bewijs van verblijf (een sticker of O-document) opgehaald bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is onder andere belangrijk om in Nederland te kunnen werken zonder tewerkstellingsvergunning.

Het rijk raadt vluchtelingen uit Oekraïne die deze sticker nog niet hebben aan om zo snel mogelijk alsnog een bewijs van verblijf op te halen en hiervoor een afspraak te maken. Dit kan via https://portaal.refugeepass.nl/

Gemeente in beeld

Hollands Kroon komt gastgezinnen tegemoet

In de gemeente Hollands Kroon worden op diverse plekken vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in zowel gemeentelijke opvanglocaties als gastgezinnen. Doordat gastgezinnen meer mensen inschrijven op hun adres leidt dit automatisch tot meer aanslagen of hogere aanslagen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Het Noordhollands Dagblad wijdt in een artikel aandacht aan het feit dat gemeente Hollands Kroon deze gezinnen tegemoet gaat komen. Het college heeft namelijk besloten voor opgevangen vluchtelingen geen heffingen door te rekenen. De extra kosten worden vanuit een regeling met het rijk gecompenseerd.

Lees hier het NHD-artikel

Flitspeiling Oekraïne

Wat merken Nederlanders van de oorlog in Oekraïne en wat vinden zij hiervan?

Hoe kijken Nederlanders naar de oorlog in Oekraïne? En naar de gevolgen hiervan voor henzelf? In een flitspeiling die I&O Research in opdracht van NCTV uitvoerde, geeft 52% van de ondervraagden aan dat de stijgende prijzen die door de oorlog veroorzaakt worden bij hen nog niet zorgen voor financiële problemen. 34% denkt wel het de komende weken of maanden moeilijker te krijgen. Een ruime meerderheid verwacht dat de oorlog nog lang gaat duren en dat dit gepaard zal gaan met veel militair geweld. De helft van de respondenten gaat er daarbij vanuit dat dit geweld beperkt blijft tot de Oekraïne.

Zeven op de tien mensen is het eens met de aan Rusland opgelegde sancties, ook al leidt dit tot prijsstijgingen. 52% wil zelfs nog strengere sancties.

Drie op de tien ondervraagden heeft actie ondernomen naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. Dit varieert van bezuinigen op energieverbruik, geld doneren, kleding inzamelen, vrijwilligerswerk tot opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Alle resultaten van de flitspeiling Oekraïne

Maak kennis met...

Wie: Barbara Berkhout Functie: Locatiemanager in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Bergen “Op het moment dat de vluchtelingenstroom uit Oekraïne op gang kwam en bleek dat wij in de regio mensen gingen opvangen, heb ik gesolliciteerd en kon ik bij de doorstroomlocatie in Alkmaar aan de slag. Dat was in maart. Toen kregen we de week voor Koningsdag ineens het verzoek er tijdelijk 140 asielzoekers op te vangen.” Barbara noemt het “een bijzondere ervaring, alsof ik van het ene op het andere moment in een andere wereld stapte.”

Inmiddels werkt Barbara al een aantal maanden in de crisisnoodopvang in Bergen. In deze opvang – twee grote tenten op een sportcomplex, met daartussen de sanitaire voorzieningen – bivakkeren gemiddeld zo’n 175 vluchtelingen. “Momenteel zijn het hoofdzakelijk Syrische mensen, met daarnaast kleinere groepen uit Eritrea en Afghanistan. Het gaat met name om gezinnen die wachten op hereniging en een woning. Om die groep hebben we ook gevraagd, die hebben we het liefste. In april boden we onderdak aan 26 nationaliteiten. Dat was te veel. Het kan ook botsen. De grootste uitdaging nu is het tegengaan van de verveling”, zegt ze. “Velen zitten hier langere tijd, sommigen…”

Lees het hele verhaal van Barbara op VRNHN.nl

Voorlichting over gebruik vuurwerk in Nederland

In de weken voor Oud & Nieuw wordt er in Nederland vaak al illegaal vuurwerk afgestoken. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast.

Vooral mensen die in opvanglocaties verblijven en uit oorlogsgebieden komen kunnen hiervan schrikken en angstig worden.

Op Refugeehelp is een pagina gemaakt waar de regels en gebruiken rondom vuurwerk in Nederland uitgelegd worden. Medewerkers van opvanglocaties kunnen bewoners hierop attent maken, zodat de vluchtelingen hierop voorbereid zijn.

Uitleg over vuurwerk op Refugeehelp

Vrijwilligers onmisbaar voor crisisnoodopvang

Zowel op de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Bergen als in Petten zien we het belang van vrijwilligerswerk. Doordat de asielzoekers soms al maanden in de crisisnoodopvang verblijven, wordt een zinvolle dagbesteding steeds belangrijker. Gezamenlijk bezig zijn om iets te leren, wat Nederlandse taal op te steken of lichamelijke beweging te krijgen, is echt iets waar de bewoners naar uitkijken. Maar ook om, zoals in het verhaal van Barbara te lezen is, verveling tegen te gaan. Vrijwilligers gaan samen met de bewoners aan de slag met schooltaakjes, breien en spelletjes. Afgelopen week zijn er vanwege de Sint Maarten-viering zelfs lampionnen gemaakt met de kinderen. Daarnaast zetten allerlei sportclubs zich in.

Lampionnen maken voor Sint Maarten in de crisisnoodopvang Foto in de header van de nieuwsbrief:

Medewerkers van sportschool Bodyvit in Bergen geven twee keer per week les aan asielzoekers uit de crisisnoodopvang.

Flitspeiling Doorstroom migratieketen

Minder draagvlak voor voorrang statushouders op woningmarkt

Begin november is voor de tiende keer een flitspeiling gepubliceerd in opdracht van NCTV en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de peiling worden Nederlanders gevraagd naar onder meer hun mening over de opvang van asielzoekers en statushouders en daarbij behorende tijdelijke maatregelen. We lichten de opvallende punten voor huisvesting van statushouders eruit:

  • 55% van de inwoners dat een statushouder evenveel recht heeft op een woning als andere woningzoekenden. Dit is lager dan tijdens de meting van 15 augustus (59%).
  • Bijna vier op de tien (39%) vindt dat statushouders minder voorrang moeten krijgen op de woningmarkt. Dit is significant hoger dan tijdens de meting van 27 september.
  • 69% vindt dat flexwoningen en tussenvoorzieningen gebouwd mogen worden in hun gemeente (stabiel).
  • Bijna de helft (46%) van de inwoners is het (helemaal) eens dat deze woningen enkel gebruikt mogen worden voor mensen uit bepaalde doelgroepen, zoals dak- en thuislozen, studenten of statushouders. 3 op de tien zijn het hier (helemaal) mee oneens.
  • 65% is het (helemaal) oneens met de stelling dat deze woningen als eerste moeten worden toegewezen aan statushouders. 10% mee eens.
Naar de flitspeiling

Handige informatiekanalen

  • Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen ​​​​​​
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
  • Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
  • Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
  • Rijksoverheid ​​​​​- ​Startpagina Oekraïne
  • Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
  • Rijksoverheid - Werk en in komen​​​​

  • Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
  • Rode Kruis - Informatielijn ​​​​​​​
  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

  • Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP

  • Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl

  • Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen

  • Comensha - Informatie over mensenhandel

  • UNHCR - Startpagina om hulp aan te bieden

  • Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur

  • Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals

  • Pruv.it - Online realtime tolk
  • Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
  • Communiceren met kinderen - ​​​​​​​Praatplaten voor communicatie met kinderen
  • Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld? ​​​​​​​

  • Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers​ ​​​​​​​

De volgende nieuwsbrief in je mailbox?

Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.