VLUCHTELINGENCRISIS
NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 18 OKTOBER 2022
Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Doorstroomlocatie vluchtelingen Oekraïne in Alkmaar naar wachtstand
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft besloten de doorstroomlocatie in Alkmaar voor vluchtelingen uit Oekraïne in de wachtstand te zetten. In Noord-Holland Noord werden eind september meer dan 3.800 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dit is ruim meer dan de door het Rijk gevraagde aantal. Het totaal aantal opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne is nu zo goed als bezet. Omdat doorplaatsen van vluchtelingen naar gemeenten in onze regio daardoor steeds moeilijker wordt, is het niet zinvol de doorstroomlocatie aan de James Wattstraat 25 in Alkmaar nog langer open te houden. De locatie blijft wel voor de functie ingericht, maar wordt per 19 oktober 2022 niet meer bemenst. Door de doorstroomfunctie niet af te bouwen, maar slechts in wachtstand te zetten, kan de veiligheidsregio deze snel weer activeren als het nodig is.
Als Oekraïense vluchtelingen zich nu melden bij gemeenten in Noord-Holland Noord, kunnen zij doorverwezen worden naar de landelijke doorstroomlocatie in Amsterdam. Daar wordt een intake gedaan en kan het verzoek tot opvang uitgezet worden bij het landelijke coördinatiecentrum vluchtelingenspreiding (LCVS).
Als bij gemeenten opvangplekken beschikbaar zijn, kan dit via de gebruikelijke weg doorgegeven worden aan Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die dit communiceert aan het LCVS.

Informatie over corona in diverse talen
Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer toeneemt is het goed om het voorlichtingsmateriaal weer onder de aandacht te brengen. Zeker voor mensen die net in Nederland zijn aangekomen. Er is een leaflet van de Rijksoverheid over hoe er in Nederland om wordt gegaan met het coronavirus. Hierin staat informatie over de basisadviezen, het halen van een vaccinatie en over testen. Voor de diverse opvanglocaties in de regio zijn deze leaflets in verschillende talen beschikbaar.
Compliment voor de regio
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zet zich met alle gemeenten enorm in voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Onze regio voldoet al geruime tijd ruim aan de taakstelling vanuit het Rijk voor het aantal op te vangen vluchtelingen. Het is bewonderingswaardig om te zien dat zoveel mensen elke dag hard werken om opvang mogelijk te maken voor mensen die de oorlog zijn ontvlucht en in onze regio verblijven. Dit verdient een groot compliment.
Er is vanuit Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ook veel waardering voor de gemeenten die zich openstellen om crisisnoodopvang mogelijk te maken. Het vraagt wederom extra inspanning om een crisisnoodopvang te kunnen realiseren in een gemeente. Door deze extra inzet wordt in onze regio ook voldaan aan de vraag van het Rijk om 450 asielzoekers in crisisnoodopvang onder te brengen. Het is heel vervelend dat het nodig is, maar het is een mooie prestatie. Daarnaast zijn we als regio met het huisvesten van statushouders goed op weg. Kortom: we mogen trots zijn op onze inzet en resultaten.

Nog tot 31 oktober aanvraag vergoeding onderwijshuisvesting vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk
Gemeenten kunnen nog tot 31 oktober bij DUO een vergoeding aanvragen voor de kosten die zij maken voor het organiseren van tijdelijke onderwijshuisvesting voor leerplichtige vluchtelingen uit Oekraïne. De kosten die in aanmerking komen, moeten gemaakt zijn in de periode van 1 maart 2022 tot en met 31 juli 2023. De verwachting is dat gemeenten uiterlijk eind december 2022 bericht ontvangen of de subsidie is verleend.
Maak kennis met...
Wie: Paul van Egdom Functie: Salesmanager bij en mede-eigenaar van het Andijker Lily Company Wat: Heeft vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen
Vijf jaar geleden startte het bollenbedrijf van Paul met het zelf huisvesten van Poolse arbeidsmigranten. Die waren afgelopen voorjaar net weg toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Toen heeft hij vluchtelingen uit Oekraïne op kunnen vangen. “Het geeft een goed gevoel als je mensen zo kunt helpen.”
Paul: “Half maart ging de telefoon. De gemeente. Er waren met spoed bedden nodig voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Of wij iets konden betekenen. Het ging om een eerste opvangfaciliteit, voor maximaal zes weken. Wij hebben hier twaalf bedden, verspreid over drie units. Die zijn speciaal neergezet voor de seizoenarbeiders die hier werken. Maar die waren vrijwel allemaal net weer naar huis, omdat het werk erop zat. Dus ik heb gezegd: prima, kom maar. Het had voor ons wel de nodige voeten in de aarde. Die mensen hadden alleen hoogstnoodzakelijke spullen…”

Verzamelbrief opvang vluchtelingen uit Oekraïne
Op 14 oktober heeft Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer met een nieuwe verzamelbrief geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In de verzamelbrief wordt ondermeer ingegaan op de bekostigingsregeling, de verlenging tijdelijke richtlijn bescherming en het langetermijnbeleid.
Nieuwe versie handreiking Particuliere Opvang Oekraïne
De handreiking Particuliere Opvang Oekraïne (POO) is aangepast en opnieuw gepubliceerd. In de handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn in het document met geel gearceerd.
Nieuwe flitspeiling Oekraïne
I&O Research heeft in opdracht van NCTV een nieuwe flitspeiling uitgevoerd naar het beeld dat Nederlanders hebben van de situatie in Oekraïne, hoeveel zorgen ze zich maken, de steun voor sancties, en hoe ze de informatie omtrent de Oekraïense situatie inschatten. Een aantal opvallende resultaten:
- Vier op de tien (42%) maken zich (heel) veel zorgen over de situatie in Oekraïne.
- De meeste Nederlanders hebben de verwachting dat de oorlog lang zal duren in combinatie met veel militair geweld (68%). Twee vijfde denkt dat het militair geweld in Oekraïne blijft (41%). Iets meer dan een kwart van de Nederlanders denkt dat er ook veel militair geweld buiten Oekraïne zal zijn (27%).
- Ongeveer de helft van de Nederlanders zegt dat de stijgende prijzen voor hen niet zorgen voor financiële problemen (53%). Een derde ervaart nu nog geen financiële problemen, maar denkt wel over enkele weken of maanden moeilijk rond te kunnen komen. Elf procent kan nu al moeilijk rondkomen door de stijgende prijzen.
Overzicht financiële regelingen
Per 26 augustus 2022 zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over de opvang van vluchtelingen en het plaatsen van statushouders. Deze afspraken betekenen dat gemeenten uit verschillende regelingen financiering ontvangen van het Rijk. De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft gemeenten en Veiligheidsregio’s met een brief geïnformeerd over deze regelingen. Er wordt een overzicht gegeven van de regelingen waarvan medeoverheden gebruik kunnen maken.
Update crisisnoodopvang asielzoekers
De crisisnoodopvang in Bergen loopt nog door tot 1 december dit jaar. Binnenkort wordt er door de gemeente Bergen een informele bijeenkomst voor omwonenden met de burgemeester gehouden om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe de opvang tot dan toe verloopt. Inwoners worden hier deze week over geïnformeerd. De crisisnoodopvang in Petten opent op 28 oktober. Voorafgaand zullen rondleidingen gegeven worden aan de pers en inwoners van Petten. Per 1 december wordt de groep die in Bergen verblijft in een nieuwe crisisnoodopvang in de regio opgevangen. We hopen eind deze week duidelijkheid te kunnen geven welke gemeente deze crisisnoodopvang mogelijk maakt.
Handige informatiekanalen
- Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
- Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
- Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
- Rijksoverheid - Startpagina Oekraïne
- Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
- Rijksoverheid - Werk en in komen
- Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
- Rode Kruis - Informatielijn
- Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne
- Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP
- Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl/
- Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen
- Comensha - Informatie over mensenhandel
- Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur
- Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals
- Pruv.it - Online realtime tolk
- Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
- Communiceren met kinderen - Praatplaten voor communicatie met kinderen
- Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld?
- Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers
De volgende nieuwsbrief in je mailbox?
Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.
