VLUCHTELINGENCRISIS

NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 23 AUGUSTUS 2022

Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Volgende crisisnoodopvang asielzoekers komt in Bergen

Op de voormalige voetbalvelden van BSV Bergen aan de Oudtburghweg wordt de komende periode een crisisnoodopvang voor asielzoekers gerealiseerd. Het streven is dat Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hier vanaf 8 september 175 mensen opvangt in samenwerking met de gemeente Bergen. De opvang is voor drie maanden en duurt tot 1 december. De opvang in Alkmaar loopt 8 september af. Daarom zijn we blij dat Bergen de ruimte biedt voor een tijdelijke locatie. De noodopvang is nodig vanwege de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar regelmatig mensen in schrijnende omstandigheden in de open lucht moeten overnachten, omdat er te weinig plek is.

Lees het volledige bericht op onze website

Stappen van het Rijk in asielcrisis

Er zijn te weinig opvangplekken voor asielzoekers en de doorstroom van statushouders naar woningen komt onvoldoende op gang. Het Rijk heeft samen met het COA, gemeenten en veiligheidsregio’s gekeken naar hoe tot een snelle oplossing gekomen kan worden. Dit heeft nog niet geleid tot een doorbraak, waardoor er nieuwe maatregelen nodig zijn. Het kabinet is in gesprek met gemeenten en veiligheidsregio’s om nog eens 225 crisisnoodopvangplekken per veiligheidsregio te realiseren. De Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting is opgericht om gemeenten te ondersteunen bij het bouwen van flexibele woningen, die ook voor een deel beschikbaar komen voor statushouders. Op middellange termijn wordt gewerkt aan nieuwe opvanglocaties en de inzet van cruiseschepen om aanvullende opvangplekken te creëren. Bovendien kan het Rijk de vergunningsverlening voor nieuwe opvanglocaties naar zich toe halen en daardoor Rijksvastgoed inzetten voor opvang. Er wordt ook een wetsvoorstel uitgewerkt dat een wettelijke opvangtaak voor gemeenten vastlegt, met als dat nodig is een juridisch instrumentarium.

Kamerbrief over maatregelen asielcrisis

In het nieuws

Uitje voor Oekraïense kinderen in Den Helder

Voor Oekraïense kinderen in Den Helder staat een uitstapje op stapel. De veertig tot zestig kinderen gaan in de herfstvakantie op stap met stichting Present. Deze stichting organiseert uitjes voor kinderen en jongeren van zes tot en met vijftien jaar uit onder meer bijstandsgezinnen en huishoudens die onder bewindvoering staan. In de herfstvakantie worden veertig tot zestig kinderen uit Oekraïne getrakteerd. De bestemming is nog onbekend. Het uitstapje is mede mogelijk gemaakt door het Visserskoor en het IJE-koor vertelt Anneke Bais in het Noordhollands Dagblad. “Die hebben met een concert 1500 euro opgehaald. De gemeente heeft er nog 500 euro bij gedaan en heeft ons gevraagd het te organiseren. Het wordt waarschijnlijk ook een daguitje, maar we moeten nog bekijken waarheen. Er is al meer gedaan voor de kinderen, het moet geen herhaling worden.’’

Ga naar het volledige artikel op NHD

Loketten geopend voor vragen huisvesting statushouders

Gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s kunnen voortaan met algemene en financiële vragen over de huisvesting en tijdelijke onderbrenging van statushouders terecht bij speciale loketten van het Rijk. Ook bemiddelen de loketmedewerkers in de aanvraag van financiële vergoedingen en huisvestingsregelingen. Over het algemeen geven zij binnen drie werkdagen antwoord. Op financiële aanvragen voor de Hotel & Accommodatieregeling komt in principe eveneens binnen drie werkdagen een beslissing. De loketten staan in verbinding met de infodesk van het COA (info@coa.nl) en met de Taskforce versnelling tijdelijke huisvesting (TVTH).

Meer informatie op VNG

Bedankbrief aan gemeente Heiloo voor crisisnoodopvang

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft burgemeester Ten Bruggencate in een brief bedankt voor het mogelijk maken van een crisisnoodopvang voor maximaal 175 asielzoekers in Heiloo in de periode van 8 juli tot en met 8 augustus.

Er wordt teruggekeken op een intensieve, maar ook fijne samenwerking, waarbij complimenten gegeven worden voor de inzet en betrokkenheid van het college, betrokken ambtenaren en de vrijwilligers in Heiloo.

Lees de volledige brief

Terugblik door een vrijwilliger van Crisisnoodopvang Heiloo

Rijksambtenaar Marjolein van Tunen uit Heemskerk meldde zich direct bij haar leidinggevende, toen ze in de krant las dat het Rijk dertig ambtenaren per veiligheidsregio had toegezegd om te ondersteunen in de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Ze ging twee dagen per week aan de slag als gastvrouw in de crisisnoodopvang in Heiloo. "Waar het vooral om gaat, is het brengen van een stukje medemenselijkheid. Je legt contact en kijkt wat je in praktische zin kunt doen om het voor de mensen eenvoudiger en leefbaarder te maken. Het werk is niet heel erg heftig, maar toch wel emotioneel. Ik was er ook thuis mee bezig; bedenken wat ik kon betekenen voor de bewoners.”

Lees het volledige verhaal van Marjolein van Tunen

Flitspeiling doorstroom migratie

Grote regionale verschillen

Er zijn weer recente resultaten gepubliceerd van de flitspeiling doorstroom migratie. Wat opvalt is dat er grote verschillen zijn tussen de antwoorden van inwoners uit het westen, noorden, oosten en zuiden van Nederland. Ruim 66% van de inwoners in het westen vindt dat asielzoekers in hun buurt opgevangen mogen worden, ten opzichte van 53% in het zuiden.

Een samenvatting van alle resultaten:

• 8/10 inwoners vindt dat het Rijk meer moet doen om asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben uit te zetten;

• De opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne mogen volgens 55% worden ingezet voor asielzoekers uit andere landen;

• 40% vindt dat de Rijksoverheid gemeenten moet verplichten om asielzoekers op te vangen;

• 6/10 inwoners vindt dat een statushouder evenveel recht heeft op een woning als andere woningzoekenden;

• Inwoners zijn nog steeds verdeeld over of Nederland voldoende asielzoekers opvangt (39%) of dat Nederland minder asielzoekers op moet vangen (41%).

Download de flitspeiling

Handige informatiekanalen

  • Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen ​​​​​​
  • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
  • Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
  • Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
  • Rijksoverheid ​​​​​- ​Startpagina Oekraïne
  • Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
  • Rijksoverheid - Werk en in komen​​​​

  • Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
  • Rode Kruis - Informatielijn ​​​​​​​
  • Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

  • Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP

  • Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl/​

  • Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen

  • Comensha - Informatie over mensenhandel

  • UNHCR - Startpagina om hulp aan te bieden

  • Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur

  • Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals

  • Pruv.it - Online realtime tolk
  • Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
  • Communiceren met kinderen - ​​​​​​​Praatplaten voor communicatie met kinderen
  • Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld? ​​​​​​​

  • Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers​ ​​​​​​​

De volgende nieuwsbrief in je mailbox?

Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.