VLUCHTELINGENCRISIS
NIEUWSBRIEF VOOR PROFESSIONALS & GEÏNTERESSEERDEN | 9 AUGUSTUS 2022
Welke ontwikkelingen zijn er in Noord-Holland Noord rond de vluchtelingencrisis? In deze nieuwsbrief deelt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio.

Nieuwe crisisnoodopvang voor asielzoekers in gebruik genomen
De crisisnoodopvang in sporthal Het Vennewater in Heiloo is verplaatst naar Sportpaleis Alkmaar. Maandag 8 augustus is het grootste deel van de groep asielzoekers overgebracht. Een aantal mensen is naar Ter Apel gegaan om geregistreerd te worden.
Maandag waren de mensen nog druk bezig om zich opnieuw te installeren. Ook in Alkmaar zijn professionals en vrijwilligers volop in touw om ervoor te zorgen dat de asielzoekers een zo goed mogelijk verblijf hebben.
Overgangsregeling vluchtelingen uit Oekraïne op arbeidsmarkt verlengd
Werkgevers die vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst hebben, zijn tot en met 31 oktober 2022 vrijgesteld van de tewerkstellingsvergunningplicht. De regeling liep tot 1 september en is verlengd, omdat onzeker is of vluchtelingen de documenten die nodig zijn om in loondienst te kunnen werken op tijd van de IND kunnen krijgen.
Doorstroomlocatie vluchtelingen uit Oekraïne verhuisd
Vluchtelingen uit Oekraïne die zich melden in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kunnen sinds vrijdag 29 juli terecht op de doorstroomlocatie aan de James Wattstraat 25 in Alkmaar. Deze vervangt de doorstroomlocatie Sportpaleis Alkmaar, waar sinds 8 augustus crisisnoodopvang voor asielzoekers plaatsvindt.
Omdat Veiligheidsregio Noord-Holland Noord de taakstelling voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne ruimschoots heeft bereikt, volstaat een doorstroomlocatie met beperktere opvang. Vluchtelingen uit Oekraïne worden op de doorstroomlocatie kortstondig opgevangen (maximaal 72 uur), voordat zij doorgeplaatst worden naar één van de zestien gemeenten in de regio. In het gebouw biedt de gemeente Alkmaar ook langdurigere opvang aan vluchtelingen uit Oekraïne aan.
Kabinet wil extra crisisnoodopvang
In het Veiligheidsberaad dat maandag 8 augustus plaatsvond, heeft het kabinet aangegeven 5600 crisisnoodopvangplekken nodig te hebben bovenop de al gevraagde 5500. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn nog niet met een formele reactie gekomen. NOS deed verslag van het nieuws.
Vrijwilligers gezocht die mensen in de crisisnoodopvang een leuke dag geven
De veiligheidsregio kan in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Sportpaleis Alkmaar nog extra vrijwilligers gebruiken om de mensen een leuke dag te bezorgen. Vanwege de vakantietijd gaan de kinderen niet naar school. De volwassenen willen graag nieuwe vaardigheden leren, zoals bijvoorbeeld handwerken, of spelletjes doen. We zoeken specifiek naar vrijwilligers die overdag een activiteit willen ondernemen met de mannen, vrouwen en/of kinderen en dit dan ook zelf van begin tot eind kunnen verzorgen. De gezochte vrijwilligers zijn dus proactief, flexibel en kunnen inspelen op nieuwe situaties die ontstaan. Heb je interesse? Mail wat je wilt doen en wanneer je beschikbaar bent naar crisisnoodopvang@vrnhn.nl.

Informatiesheet reizen binnen Europa en terugkeer Oekraïners
Het Rijk heeft een informatiesheet gemaakt over het reizen met het openbaar vervoer binnen Europa en over terugkeer voor vluchtelingen uit Oekraïne. De hoofdboodschap is dat vluchtelingen uit Oekraïne niet meer gratis mogen reizen met het openbaar vervoer. Er staat ook informatie in over tijdelijk of definitief vertrek. De sheet is gemaakt in samenwerking met het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, NS en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Het bericht is ook in het Oekraïens vertaald.
Opvangcapaciteit vluchtelingen uit Oekraïne onder druk
Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland stijgt al meerdere maanden net iets harder dan het aantal gemeentelijke opvangplekken voor deze groep. Daardoor stijgt de bezettingsgraad langzaam richting de 95% en verder. Dit zorgt ervoor dat de opvangcapaciteit voor vluchtelingen uit Oekraïne onder druk staat, zo laat de Rijksoverheid weten. Ook Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad voorziet problemen als de oorlog in Oekraïne aanhoudt, zo liet hij afgelopen week aan RTL Nieuws weten.
Q&A werk en inkomen vluchtelingen uit Oekraïne aangepast
De rijksoverheid heeft de Q&A (vragen en antwoorden) over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne geactualiseerd. Eén van de aanpassingen is dat een sticker in het paspoort (bewijs van verblijf) vanaf 1 november verplicht is om te mogen werken.
Oplossingen voor betere doorstroom asielketen
De druk op de asielopvang blijft hoog. Rijk, veiligheidsregio’s en gemeenten spannen zich in om de asielcrisis op te lossen. Eind juli waren landelijk 4100 van de afgesproken 5625 plekken voor asielzoekers in crisisnoodopvang gerealiseerd. Deze capaciteit is inmiddels al bijna volledig benut. Daarom wordt ook gekeken naar tijdelijke grootschalige opvanglocaties. Het kabinet zoekt naar een locatie voor identificatie en registratie van asielzoekers. Daarnaast heeft het kabinet twee cruiseschepen gehuurd waarop (aangemeerd aan een kade) asielzoekers kunnen worden opgevangen. Ook is er een optie genomen op een derde schip. Het COA opent verschillende opvanglocaties, waardoor meer ruimte in de opvang moet ontstaan. De versnelde plaatsing van statushouders moet er eveneens voor zorgen dat de druk op de asielopvang afneemt.

In het nieuws
Nationale feestdag voor Oekraïners gevierd met festival in Hollands Kroon
Op 24 augustus viert Oekraïne zijn onafhankelijkheid. Vier Oekraïense vrouwen in Hollands Kroon willen deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseren een festival in Oekraïense stijl. Regio Noordkop besteedt aandacht aan het initiatief.
Flitspeiling gevolgen oorlog Oekraïne
Helft van de Nederlanders wil meer informatie vanuit de rijksoverheid over mogelijke gevolgen van de situatie in Oekraïne voor Nederland
Voor de vijfde keer heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een flitspeiling laten doen naar het beeld dat Nederlanders hebben over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Opvallende bevindingen zijn dat driekwart van de Nederlanders het (zeer) waarschijnlijk acht dat door de oorlog in Oekraïne in ons land armoede zal toenemen, evenals maatschappelijke spanningen.
Eenzelfde percentage mensen denkt dat er een tekort aan gas zal ontstaan en dat de prijzen van gas en levensmiddelen verder zullen stijgen. Eventuele tekorten zullen volgens de meerderheid van de respondenten ernstige gevolgen hebben voor de samenleving.
88% acht een extra toestroom van vluchtelingen waarschijnlijk en steeds meer Nederlanders zien de gevolgen daarvan als zeer ernstig. De helft van de ondervraagden wil meer informatie vanuit de rijksoverheid over de mogelijke gevolgen van de situatie in Oekraïne voor Nederland.
Antwoorden op vragen over opvang Oekraïners en asielzoekers
Nu veiligheidsregio’s en gemeenten zich niet alleen met opvang van Oekraïners maar ook van asielzoekers bezig houden, ontstaan vragen over de verschillen in het beleid voor deze groepen. De Rijksoverheid bracht een aantal vragen en antwoorden hierover samen.
In het nieuws
Tennisles voor asielzoekers crisisnoodopvang Heiloo
De asielzoekers die vier weken in sporthal Het Vennewater in Heiloo zijn opgevangen, hebben van enthousiaste vrijwilligers en verenigingen tal van vormen van dagbesteding aangeboden gekregen. Zo kreeg een groep tennisles van tennisvereniging Het Vennewater. NH Nieuws deed verslag.
In het nieuws
Gratis zwemles voor Oekraïners in Andijk
De komst van Oekraïense vluchtelingen in het waterrijke Andijk, nabij het IJsselmeer, baart het dorp zorgen, aldus een artikel in NH Nieuws. "Kunnen ze wel zwemmen", is de algemene vraag. Daarom biedt het plaatselijke zwembad deze zomer gratis zwemlessen aan Oekraïners uit de omgeving. Voor de gezinnen is het een welkome afleiding.
Handige informatiekanalen
- Vluchtelingenwerk - Informatie over en voor vluchtelingen
- Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) - Forum
- Refugeehelp - Startpunt voor Oekraïense vluchtelingen en het aanbieden van hulp
- Rijksoverheid - Cijfers opvangplekken landelijk
- Rijksoverheid - Startpagina Oekraïne
- Rijksoverheid - Informatie over werken in NL
- Rijksoverheid - Werk en in komen
- Vrijwilligerspunt - Voor het aanbieden van vrijwillige diensten in West-Friesland
- Rode Kruis - Informatielijn
- Hulp voor Dieren uit Oekraïne - Meldpunt voor dieren uit Oekraïne
- Rijksoverheid - Folder inschrijven BRP
- Stichting Oekraïners in Nederland - https://ukrainians.nl/
- Betaalvereniging - Openen betaalrekening voor vluchtelingen
- Comensha - Informatie over mensenhandel
- Vragenovercorona.nl - Vragen over corona Nummer 0800-7707707 (inclusief Oekraïens) Spreekuur in Oekraïens op donderdag 14.00 - 18.00 uur
- Pharos - Infosheet voor zorgprofessionals
- Pruv.it - Online realtime tolk
- Acupuncturists Without Borders (AWB) - Trauma relief
- Communiceren met kinderen - Praatplaten voor communicatie met kinderen
- Zorgverzekeringslijn - Hoe is de zorg geregeld?
- Soft Tulip for Ukraine - Samenwerkingsverband van Nederlandse dienstverleners voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers
De volgende nieuwsbrief in je mailbox?
Blijf je graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Noord-Holland Noord rondom de crisis in Oekraïne? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor deze nieuwsbrief.
